Acido-cementace



Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod  vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

Kyselina dusičná 65%
Kyselina chlorovodíková 30%
Zinek (granule)
Siřičitan sodný (pyrosiřičitan, disiřičitan aj.)

Oxid dusnatý
Oxid dusičitý

Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyselinami:

Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny,  případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Ihned odstraňte potřísněný oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky,  jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Při požití: Nevyvolávejte zvracení - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku!  Okamžitě vypláchněte ústní dutinu vodou a vypijte 2-5 dl chladné vody ke zmírnění tepelného účinku žíraviny. Nepodávejte aktivní uhlí. Nepodávejte žádné jídlo. Přivolejte lékaře.

Tato upozornění jsou jen útržek , pro práci s těmito chemikáliemi je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní listy jednotlivých chemikálií.

Reakce 1


Postup reakce 1 se v podstatě neliší od pracovního postupu acidace slitin Au, tedy rozpouštění materiálu ve směsi kyseliny chlorovodíkové a dusičné tzv. lučavce královské. Je ovšem z hlediska odlišného následného zpracování určen na materiály s nízkým obsahem zlata. Do této kategorie lze zařadit pozlacené odstřihy z DPS, nízko-zlacené konektory, analogové zlacené tranzistory apod.


Pracovní postup:

Reakci provádíme na dobře větraném místě, nejlépe v otevřeném prostoru, v nejkrajnějším případě pod digestoří. Jako vhodná reakční nádoba poslouží plastová nádoba požadovaného objemu (kýbl apod). Do nádoby vložíme materiál a zalijeme potřebným množstvím připravené lučavky královské. Směs se samovolně mírně zahřeje. Lučavku vždy připravujeme čerstvou a jen v potřebném množství, snadno se rozkládá a svou vlastnost rozpouštět zlato, rychle ztrácí. Směs opatrně promícháme plastovou vařečkou. Zlato se v lučavce rozpouští velmi ochotně dle souhrnné reakce:


Au + 3.HNO3 + 4.HCl -» H[AuCl4] + 3.NO2 + 3.H2O


Vzhledem k velkému obsahu obecných kovů má čirý roztok smaragdově až trávově zelenou barvu. Před dalším krokem je nutné dbát na to, aby byl roztok vždy čirý a nevznikal jeho ležením na dně nádoby kal.

Vzorek získaného roztoku

Materiál musí být po reakci čistě odleptán. Je-li na materiálu ještě zbytek kovů, je nutné do lučavky přidat po malých dávkách kyselinu dusičnou. Mezi doplňování kyseliny je třeba zachovat dostatečnou časovou prodlevu cca.24 hodin, aby došlo k ustálení chemické rovnováhy.

Ukázka odleptaného materiálu
Pokud se ani po přidání kyseliny dusičné kal nerozpustí, je roztok přesycen a je třeba roztok odlít a přidáním malého množství lučavky dorozpustit. Neodleptaný materiál se zpracuje v novém nálevu.
Upozorňuji na skutečnost, že do následující reakce musí být roztok čirý!


Reakce 2


Roztok v jiné nádobě rozředíme 1:1 vodou a přidáme několik granulí zinku. Bez analýzy roztoku nelze přesně určit jeho množství, ale protože nadbytek nevadí dodržme pravidlo na každý gram předpokládaného množství zlata, přidejte 3 gramy zinku.
V roztoku probíhá několik reakcí zároveň. Jednak reaguje zinek se zbytky kyselin, jednak dochází k cementaci kovů, stojící v elektrochemické řadě kovů za zinkem.


ZnCrNbGaFeCdInTlCoNiSnPbWH2
H2MoTcReBiCuOsRhRuAgHgPdIrPtAu


Krom zlato se tedy z roztoku vylučují i platinové kovy, měď, cín, olovo apod, nicméně posledně jmenované opět cementují kovy v tabulce za nimi, čímž je zaručeno, že se vždy vycementují všechny drahé kovy. Roztok během cementace mění svou barvu do modré.

Vzorek roztoku po cementaci

Na cementaci je nutno pohlížet jako na reakci při které se uvolňuje velké množství tepla a pochopitelně vlivem reakcí zinku s kyselinami též  velké množství plynů. Toto je třeba brát v potaz a reakci nechat probíhat v dobře větraném prostoru nebo na volném prostranství. Ze stejných důvodů je vhodné maximálně využít potenciál lučavky královské a nesnažit se cementovat roztok, který neni dostatečně nasycen.


Ukázka vycementovaných kovů

Roztok nad kalem se odlije a kal se rozpustí v nové lučavce královské. Tentokrát se použije množství jen minimální, ani neni třeba přesně dodržet poměr 1:3. Stačí kal zalít kyselinou chlorovodíkovou a přidat pár kapek kyseliny dusičné. Na reakci neni vhodné příliš spěchat, probíhá s časovým zpožděním v řádech minut.
Porovnávacím cínatým testem lze pozorovat "zesílení" testu, vlevo je test vstupního roztoku, vpravo je test po rozpuštění vycementovaných kovů v lučavce.

Cínatý test



Reakce 3


Čirý roztok nad sraženinou opatrně odpipetujeme do čisté skleněné kádinky (možná je filtrace). Do roztoku přidáme siřičitan sodný a to tak dlouho dokud neni zřetelně cítit oxid siřičitý. Směs po každém přidání zamícháme skleněnou tyčinkou. Vznikající oxid siřičitý redukuje zlato z roztoku v podobě hnědého těžkého kalu.
Reakci necháme probíhat 24 hodin. Po této době roztok nad kalem odlijeme a vyredukované zlato několikrát propláchneme horkou vodou. Je-li kal příliš jemný je vhodné jej povařit v malém množství 30%-ní kyseliny sírové. Poté zlato vysušíme. Po nahromadění dostatěčného množství zlata jej s přídavkem boraxu přetavíme.

Vysrážené zlato dosahuje čistoty až 99 %.


Recyklace roztoku:

Roztok po cementaci zinkem obsahuje zejména chlorid měďnatý, cínatý, olovnatý apod. Cílem recyklace je odstranění těchto solí z roztoku a neutralizace. Roztok přelijeme do nádoby potřebného objemu a vhodíme několik kousků hliníkového plechu. Hliník cementuje stejným principem jako v případě zinku a sám přechází do roztoku. Při reakci se uvolňují plyny (vodík, oxid dusičitý apod.) a velké množství tepla. Navíc je reakce velmi časově zpožděna, proto doporučuji postupovat velmi opatrně.
Získané cementované kovy je možné tavit a dále zužitkovat, roztok hlinitých solí lze v malém množství vylít do odpadu. Pokud jde o velké množství roztoků, doporučuji roztok skladovat a poté v kanistru odevzdat do  sběrného dvora.

Závěrem:
Závěrem ještě doplním, že se dá tímto postupem (jeho cementační částí) zachránit mnoho zlata rozpuštěného a nevysráženého jinými metodami. Velmi často se totiž může stát, že nedojde při zpracování surovin s nízkým obsahem zlata k redukci a roztoky jsou na první pohled ztraceny. Díky částečné cementaci lze drahé kovy získat ve formě koncentrátu a zpracovat je znovu.


Vaše komentáře...


72 komentářů:

  1. Děkuji Drahkovovi za srozumitelný návod a všem "zlatokopům" přeji vše nej ... do nového roku 2013
    a hodně vytěžených DK.
    Tom

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den
    zeptám se možná blbě ale odpadá tedy u reakce č.3 (redukce au z lučavky siřičitanem sodným)předešlá neutralizace HNO3 močovinou ?? Děkuji předem za odpověd, fandím adminovi blogu za jeho osvětovou činnost.

    OdpovědětVymazat
  3. DD,
    ano odpadá a to ze dvou důvodů:
    1/ HNO3 je použito velmi málo a při reakci se spotřebuje (opravdu stačí pár kapek na 50 ml HCl, počkat, zahřát, reakce je zpožděná)
    2/ Siřičitan působí jako denoxovací látka.

    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  4. Vazeni Panove a kolegove ... to by byla pracicka http://zpravy.idnes.cz/policiste-v-hondurasu-zadrzeli-samopal-za-milion-cely-ze-zlata-pvk-/zahranicni.aspx?c=A130107_213649_zahranicni_ert ... je nevim jestli kyanizace nebo cementace? ... keep smiling Petr

    OdpovědětVymazat
  5. Au + 3.HNO3 + 4.HCl -» H[AuCl4] + 3.NO2 + 3.H2O .jaky pomner se micha tato latka sem amater

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      uvedená reakce popisuje rozpouštění zlata v lučavce královské. To je směs dvou kyselin: 65%ní kyseliny dusičné a 35%ní kyseliny chlorovodíkové. Tyto kyseliny se míchají v poměru 1:3 (tedy 1 objemový díl HNO3 a 3 objemové díly HCl). Je to poměr nejuniverzálnější, ačkoliv funkčnost je zajištěna ve velmi širokém rozsahu.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. mam 200.procesory .muzu dodat i vice. nabizim 15 procet .

      Vymazat
    3. Kolego mate plnou emailovou schranku, pokud nabidka trva dejte prosim vedet zde na blogu.

      Vymazat
  6. zdravym spravyl som vsetko podla vasich krokou len miesto granuloveho zinku som pouzil praskovy ale nic sa mi nezraza ku dnu mi pada len sedy kal mozte poradit gde som urobyl chybu?

    OdpovědětVymazat
  7. DD,
    předpokládám, že cínatý test roztoku před cementací byl pozitivní, materiál který jste vyndal byl "ohlodaný" a čistý (někdy je pokrytý kalem Au, proto to zmiňuji).
    Pokud ano, pak nevidím důvod neúspěchu. Prachový zinek je sice nevhodný (vzhledem ke zbytkovým kyselinám), ale i tak funkční. Cínatý test by již pozitivní být neměl. Počkejte 24 hodin a kal přepracujte.
    Nikde žádnou fatální chybu nevidím.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  8. dakujem za odpoved vyskusam to prepracovat

    OdpovědětVymazat
  9. dobry chcem sa spytat ak by som pouzil na tuto metodu cisto len odstrihy z dps. odpadla by mi praca zo zinkom ?a mohol by som to prepracovat zo siricitanom?dakujem

    OdpovědětVymazat
  10. DD,
    pokud máte čistě jen odstřihy z DPS, zpracujte je acidací v HNO3 (při troše trpělivosti i roztok FeCl3 apod.). Vždy myslete na pravidlo: "Pokud nemusím zlato rozpouštět, tak ho nerozpouštím".
    Pokud z metody Acido-cementace vyřadíte cementaci, jedná se pouze o acidaci v LK, kterou popisuji v jiném článku. Nicméně metoda neni vhodná na materiál s nízkým obsahem Au (třeba Vámi zmiňované odstřihy DPS).
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den na odstřihy z DPS jsem použil H2O2 + HCl to mi fungovalo dobře ovšem na piny z procesorů mi tato metoda nefunguje výsledek je modrozelený až zelený roztok se šedým kalem.... Piny jsem oddělil z procesorů máčením v HCl poté přefiltroval propláchnul vodou a zalil H2O2 a přidal HCl... Nevím jestli nebyla chyba že jsem neodstranila kondenzátoruy na CPU.... Předem děkuji za odpověď

      Vymazat
  11. Dobrý den.
    Jistě má tento postup své opodstatnění. Ale nestačilo by do nasyceného roztoku LK vložil měď ? Předpokládám ,že v pozlacených surovinách se krom zlata nic jiného co je nad mědí v Bek.tabulce nenachází.

    OdpovědětVymazat
  12. DD,
    když vložíte do roztoku Zn, cementuje na něm spousta kovů i Vámi navrhovaná Cu (je-li v roztoku). Rozdíl je v tom, že když dáte do roztoku Cu rovnou je styčná plocha velmi malá, zatímco u vycementované Cu je obrovská. To má za následek jednat vyšší rychlost cementace, zároveň však poměrně kompaktní vylučované Au, které je ve formě těžké houby.
    Samotná kovová Cu vylučuje velmi jemný zákal a část Au je i v koloidu.
    To je ten důvod pro granule Zn.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,

    chci se zeptat na možnost použít k cementaci hliník (Al) . Zda má použití hliníku nějaká úskalí a jak je to s váhovým poměrem. U zinku platí 3 g Zn na 1 g cementovaných kovů.

    Děkuji.

    Michal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      hliník k cementaci vhodný neni. Hliník je příliž reaktivní a cementuje kovy ve velmi jemném stavu. Zinkové granule jsou praxí prověřené optimum, které cementují hutný, těžký kal, který se následně dobře zpracovává.
      Váhový poměr je 7:1.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    2. Zdravím všetkých.Má niekto skúsenosti s rafináciou Pt a Pd?A v ktorých súčiastkach alebo zariadeniach sa tieto kovy nachádzajú?

      Vymazat
  14. Zdrec všem...mám možná hloupý dotaz, ale když chci vytěžit z obvodů nejen zlato, ale i jiné drahé kovy, jak je mám od sebe oddělit? jestli jsem to dobře pochopil, tak po procesu AC zůstanou kovy, které odolají kyselině na dně...jak tedy oddělím dejme tomu stříbro zlato a platinu?

    OdpovědětVymazat
  15. dobrý den všem chemikům a úspěšný nový rok.ýše popisovaná kombinace metod-acidace ,redukce na pyrosiřičitanu a následná cementace odpadního roztoku je jediná úplná metoda,kterou získáte 99,95% rozpuštěného Au z roztoku.Bochužel,chemické redukce DK jsou účinné vždy do cca 95 % .Zbytek už musí ven na zinku.mě se nejlépe osvědčil zinkový plech.U granulí se musí občas protřepat roztok,protože redukované zlato pokryje povrch granulí a tím substituce kovů ustane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den a co tak THIOMOCOVINA a GOLD ato vylucit na miedi dratu fi 0,3 prumieu minus polu -12 voltov vzorec thiomocovin = CS(NH2)2 spozdravem Paul

      Vymazat
  16. Zdravím Drahkov.Mohol by si bližšie vysvetlit tie dve posledne vety,,Velmi často se totiž může stát, že nedojde při zpracování surovin s nízkým obsahem zlata k redukci a roztoky jsou na první pohled ztraceny. Díky částečné cementaci lze drahé kovy získat ve formě koncentrátu a zpracovat je znovu,,Ja som skušal spracovať slabo pozlatený mat.ale keď som roztok zlial,zriedil vodou a pridal disiričitan tak nič.Može to byť tým že som mat.pri spracovaní zalial HCLkou a pridal trochu HNO3 takže nebol dodržaný pomer 3;1 a potom do výsledného roztoku som dolial dosť veľa vody?Oplatí sa to cementovať?Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      na větách neni co vysvětlovat. Do odpadního nebo "ztraceného" roztoku se vhodí pár granulek Zn a nechá se třeba i týden stát v klidu. Pokud jsou v roztoku nějaké zbytky Au pak budou redukovány na Zn a vyloučí se na něm jako tmavě hnědý povlak. Podmínkou úspěchu je, aby nebyl roztok ještě příliš kyselý a nerozpustil zlato zpět. To lze poznat velmi dobře podle toho, zda zůstane po reakci zbytek zinku.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  17. V poriadku,ale okrem Au sa vylučuje hlavne meď,takže potom to mam rozpustiť v HNO3 na odlučenie Au keď tam nejaké je alebo v LK a vyzrážať siričitanom?Možno sa pýtam blbosť ale chcem mať istotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      samozřejmě se vysráží kovů mnohem více. Jak je popsáno v úvodním článku, získáte tzv. koncentrát. Dál se pokračuje přes LK.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  18. Ještě pro jistotu k reakci 3. Na reakci se siřičitanem sodným použiju jen čistý odpipetovaný roztok nad kalem. V tom kalu už žádné zlato není ?
    Díky JŠ.

    OdpovědětVymazat
  19. ...teda nad sraženinou . V té sraženině už zlato není ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      pokud uděláte vše podle návodu, tak ve sraženině již skutečně žádné zlato není.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  20. Ještě jednou díky Drahkovovi za návod. Myslel jsem, že mi to půjde lépe. Zkusím popsat těžkosti, na které jsem narazil. Do 1,2 litru lučavky jsem vložil odstřihy z desek, vystříhané kousky s piny a konektory. Když byly čistě odleptané, vyndal jsem je a zkusil jsem dát další, dokud to ještě žralo. Když jsem to přehnal a nebylo to čistě odleptané, dolil jsem trochu lučavky - také abych dorozpustil kal. Výsledkem byla smaragdově zelená barva, jako zde na stránkách. Zředil jsem 1:1 vodou a vložil zinkový plech. Reagovalo to dost pomalu, druhý den byl už plech skoro celý ožraný. Teda na 3 litry roztoku to sežralo cca 60 g zinku, pořád to bylo stejně zelené a nic se neredukovalo. Asi jsem na to spěchal a tak jsem nastříhal další zinkový plech na 2mm proužky. To už reagovalo viditelně lépe. Roztok do dalšího dne hodně ztmavl, ale je stále tmavě smaragdově zelený s hustou světle zelenou pěnou nahoře a tentokrát se vyredukovalo těch kovů zřejmě zbytečně moc - tj asi třetina láhve spíš šedého kalu. Zítra to chci po odlití rozpustit a jít do reakce 3. Napadlo mě, jestli jsem to s tím zinkem přehnal, že bych mohl tu redukci opakovat ještě jednou s menším množstvím zinku. Zřejmě toho kalu stačí opravdu méně - jestli to dobře chápu, tak to zlato by mělo být redukované už v tom menším množství kalu a odlitím se zbavíme velkého množství nižších kovů. Myslel jsem původně, že ta redukce má probíhat dokud zinek ještě reaguje. Lze aspoň trochu odhadnout správný poměr dostatečného množství redukovaného kalu ?

    OdpovědětVymazat
  21. Milan
    Hliník na neutralizaci je trochu plýtvání. Nešel by použít Hydroxid vápenatý?

    OdpovědětVymazat
  22. Fakt super stranka :-) chcem sa spytat ci mate v plane v blizkej dobe pridat aj clanky na spracovanie palladia a platiny.

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím všechny a Hlavně p. Drahokova
    Připravuji se k první a asi i jedinou realizaci získání zlata, ale mám par dilemat a nechtěl bych udělat zbytečně chybu.
    Mám URS konektory, asi 6kg pinů, převážně pájené a nějaké piny z konektorů ze starších zařízení.
    Vzhledem k množství potřebné kyseliny se přikláním ty URS zpracovat elektrolyticky.
    Nejprve zvažuju odstranit cín s drátky z konektorů, abych mohl konektory rozebrat na samostatné piny.
    Mým záměrem je i cín a olovo zase nějak vyextrahovat z roztoku a vytavit na pájku.
    Zatím mám v plánu URS konektory ponořit pouze zapájenou částí do kyseliny - buď to do HNO3 ,tady vidím výhodu , že to nerozloží zlato. Ale jak potom vyextrahovat cín a olovo?? Půjde uplatnit postup cementace jako u lučavky? Nebo to udělat v lučavce rovnou?

    Nebo další varianta, realizovat vše metodou acido-cementace v lučavce, rámci zmenšení potřebného množství kyseliny bych třeba ty konektory namočil do lučavky jen na dobu nutnou pro rozpuštění
    zlata, nosný materiál bych nerozpouštěl.
    Co zlato pod cínovou pájkou, to se při pájení stane slitinou a zůstane v cínu? To je ztraceno, nebo se to tou lučavkou také podaří vyextrahovat?

    Kyseliny mám zadarmo, HCL je dostupnější ve větším množství, HNO3 mám asi 3L, zinek je dostupný také.
    Co poradíte, já jsem velice nerozhodný člověk :-(

    OdpovědětVymazat
  24. Ještě dotaz, co to je cínatý test, na netu jsem na nic nenatrefil. K čemu slouží a jak se provádí?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  25. Tak popis cínatého testu jsem díky jedné diskuzi objevil pod odkazem Kvalitativní analýza. :-)
    Ještě mám pár dotazů:
    1. Proč se provádí cementace - jestli dobře chápu princip, tak nahrazuji kovy jako cín a olovo zinkem? Jaký je důvod? V kapitole "Au slitiny" stačí materiál jen rozpustit v LK a pak jen
    redukovat zlato třeba pomocí SO2, i když roztok obsahuje nějakou rozpuštěnou měď. Kdežto u varianty "zlato na povrchu" musím provádět cementaci.
    2. Je možné použít sířičitan draselný místo siřičitanu sodného?
    3. Po vysrážení při cementaci zinkem se ve vzniklém kalu objeví cín, olovo a měď. Jakým postupem, nebo reakcí vyextrahuji pouze olovo a cín pro znovuvytvoření pájky.
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sicitan draselny se neda použit . . .

      Vymazat
    2. siricitan draselny se neda použit

      Vymazat
    3. použi dysiričitan sodny

      Vymazat
  26. Z vedlejší diskuse jsem zjistil, že 3L HNO3 rozpustí 0,4kg mědi. No to bych tedy potřeboval skoro 50L HNO3 :-( tak to nedám, takže jedině přez elektrolýzu. Zkusím to tedy přez CuSO4. Lze elektrolýzou prohnat i pozlacené tranzitory, které nejsou z mědi?

    OdpovědětVymazat
  27. PRODÁM balíček s 15 procesory, 8 ram, odstříhanými prsty z ram, karet, kontakty z ata konektorů, kontakty ze slotů cca z 20 základních desek (cca 300g) + 3 celé základní desky, základní desky z 23 mobilů, čipy, sockety z desek...ztroskotal jsem na kyselinách :(
    http://pc.bazos.cz/inzerat/42330972/Procesory-desky-kontakty-mobily.php

    OdpovědětVymazat
  28. Je tady nekdo z brna??

    OdpovědětVymazat
  29. dravim dotaz tavil jsem 20g supin v graf.kelimku autogenem a z vody pote vytahl pouhe 2 g au.supiny jsem odelil hno3 pote povaril v hcl proplachl a z boraxem tavil dekuji za odpv.

    OdpovědětVymazat
  30. Dobrý den chci se zeptat co se stane když na vysrážení zlata z roztoku použiji siřičitan draselny

    OdpovědětVymazat
  31. Zdravím všechny zlatokopy :)
    Je tu někdo z Přerova nebo blízkého okolí,kdo dělá do zlata?Chtěl bych se přiučit.Mám ůstřižky z pc karet,pamětí,telefonů.Chtěl bych vyzkoušet,co z toho dostanu. vybiral.frantisek@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  32. Dobrý den chci se zeptat z 200 procesoru kolik zlata bude at vim kolik SMB nebo zinak mam dotocho dat

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý deň, postupoval som metódou ktorú používa jeden rus na YouTube kanáli a to: kyselina chlorovodíková 33% + peroxid vodíka 35%, nakoľko nedokážem bez povolenia od úradov zakúpiť kyselinu dusičnú.
    Ako pozlátený materiál som použil piny z MB + 2 CPU a ešte piny z káblov v PC ktoré boli pozlátené.
    Reakcia prebieha búrlivo pričom sa uvoľňuje značné množstvo pár (rozhodne pracovať na voľnom priestranstve). Do plastovej nádoby som si pripravil materiál a zalial kyselinou chlorovodíkovou kde sa prakticky nič nedialo, po troškách (vážne troškách) som prilieval peroxid vodíka ktorý tam slúžil ako oxidant. Podľa YT návodu sa má pridávať peroxid podľa potreby (vizuálne kontrola či ešte materiál obsahuje zlato na sebe, prípadne to touto metódou rozpustiť kompletne), ja som zvolil metódu podľa vizuálnej kontroly. Po preliatí roztoku cez filter na kávu sme zistili že to skutočne funguje, a zlato bolo pekne odbúrané kompletne. Vznikol nám tak roztok silno hnedej farby ktorý obsahoval meď, zinok, zlato, a zrejme aj cín. Do roztoku sme pridali Zinok na odbúranie kovov (nasýtenie zinkom), znovu bola reakcia okamžitá a uvoľňovalo sa veľké množstvo pár.
    Prakticky okamžite sa začal usadzovať červeno hnedý kal a vizuálne kyselina nabrala šedastú farbu.
    Kal ktorý sa usadil sme po odfiltrovaní dali do kyseliny chlorovodíkovej na rozpustenie nežiadúcich kovov ktoré sa nachádzali v kale.
    Je táto metóda podľa Vás prijateľná ? Nakoľko sa neviem dostať ku kyseline dusičnej ako Amatér tak zarábanie Lučavky nepripadá v úvahu.
    Prípadne máte nejaké rady ? Kal mám momentálne odložený, a čakám na e-shop na dodanie keramického taviaceho téglika, rýdzosť zistím zrejme až potom.

    OdpovědětVymazat
  34. Dobrý den Prosím o radu mam několik gramů z latinek a po roztaveni na povrchu zůstala tmava vrstva tak nevím cim to sundat ? Děkuji za rady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě horké převařit v kyselině, zbytek mechanicky

      Vymazat
  35. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  36. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  37. Dobrý den,
    Chci zkusit metodu acido cementace.
    Trochu sem se v tom zamotal.
    Po druhé reakci kdy přidáme zinek se vysráží všechny kovy.
    Roztok odlijeme a v podstatě je na vyhození?
    Vysrážené kovy rozpustíme v nové LK.
    Až tento roztok přefiltrujeme a siřičitanem zněj vysrážíme zlata?

    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi zjednodušené, ale ano. :)

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      Jak dlouho by měla trvat reakce nové LK po první cementaci v zinku? U druhého rozpuštění se do LK rozpustí jen zlato? Ostatní cementované kovy se znovu nerozpustí?

      Děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. Úplně nerozumím prvnímu dotazu na délku reakce. Pokud jde o to, jak rychle se rozpustí vycementované kovy v nové LK, tak samozřejmě nelze přesně odpovědět, těch faktorů je více. Nejvíce záleží na teplotě. Osobně zaliji vycementované kovy HCL (desítky ml, záleží na množství kovů), zahřeji a poté přikapávám HNO3, dokud se vše nerozpustí a roztok není průzračný. Řádově minuty. Přikapáváním HNO3 si výrazně zjednoduším denox.

      Ostatní vycementované kovy se samozřejmě rozpustí také. Pokud se rozpustí v první LK, není důvod, aby se nerozpustily v druhé LK. :) Smysl acido-cementace není v rafinaci, ale v koncentraci.

      Vymazat
  38. Dobry den, poprosim o radu. Po rozpusteni vycementovaneho kalu v LK a nasledneho denox-u so siricitanom mi zostalo velmi male mnozstvo kalu na dne. Po filtracii mi zostala medovo/zlato zlta tekutina s PH cca na 2. Prosim Vas o radu. Kedze nemam roztok zeleny ani modry, tak zatial vaham.

    Ten kal som ziskal prvotnou cementaciou odstrihov so zlatimi ploskami. nakolko sa folie nechceli "odlepit" som pridal trocha HCL . Radovan.

    OdpovědětVymazat
  39. Dobry, pls.help. Pridal som do roztoku nasytenej LK siricitan este pred cementaciou. Mam teraz roztok ako na prvom obrazku. Je mozne teraz spravit cementaciu ? Alebo treba doliat HNO3, a az potom ? Druha vec, cim je najlepsie cementovat roztok ak nemam zinkove granule,napadol ma cin, je to dobry napad ? Za rady vopred dakujem. RG.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně pozor. Myslím, že jste úplně nepochopil podstatu věci. Siřičitan sodný i ZN slouží k redukci Au z roztoku. Takže buď redukuji zlato pomocí siřičitanu, nebo pomocí Zn. Obojí opravdu nelze :)

      Je potřeba si tedy rozmyslet, co je vlastně cílem. Jestli finální redukce Au - tedy siřičitanem, nebo redukce za účelem znovu rozpuštění Au pro zvýšení koncentrace Au v roztoku - tady nastupuje zinek.

      Vymazat
    2. Diky moc za rady, ide mi hlavne o to zvysit koncentraciu, mat proste viac materialu na final. redukciu. Rozmyslal som nad tym v zmysle odstranit z LK HNO3 pomocou siricitanu aby sa mi redukovane AU dalej nerozpustalo, nasledne cementatorom vytlacit zbytok uslachtilejsich kovov z roztoku. Este raz diky. RG

      Vymazat
    3. Bohužel je popis postupu od Drahkova dost nejasný, hlavně pro nás nepolíbené chemií. Chybí mi u každého kroku osvětlení proč se to dělá, co s meziprodukty po reakcích. Uniká mi význam slova cementace. Jestli to znamená vytěsnění ostatních kovů z roztoku, tak proč se provádí, když to vytěsní i nechtěné kovy mimo zlata? Vaše poznámky mi snad trochu to trochu osvětlily. Proč se musím schánět po zinku, když na to stačí ten siřičitan?

      Vymazat
  40. Dobrý den, Zn je myslím nejvhodnější, přečtěte si diskusi výše. Já použil Zn z pláště baterie - článku, podotýkám, že ne alkalické! ;) JT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky, suchy clanok ma fakt nenapadol, dakujem za radu. RG

      Vymazat
  41. Už se Vám podařil větší výtěžek? Já měl nejprve problémy s filtrací, musel jsem ji urychlit pod tlakem a během několika dnů bych rád zkusil 2. lučavku a pak redukci. Tentokrát zkouším větší objem a nejsem si jist, kolik HCl mám použít na zalití kalu z cementace. Drahko píše, minimální množství... :( JT

    OdpovědětVymazat
  42. Zdravim, mate nekdo na prodej granulovany zine a trochu boraxu? Vymena za 500g hodne pozlacenych testovacich jehel. Dekuji
    Email: michalcopan@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  43. borax kúpiš v zváracích potrebách a zinok v hociktorom pneuservise - závažie na vyvažovanie kolies. Myslím, že na redukciu stačí..

    OdpovědětVymazat
  44. Zdravím všechny, poradí mi někdo jaký je nejlepší hořák za dobrou cenu na taveni Au? Furt přemýšlím a radši se zeptam zkušenějších abych nekoupil neco slabeho... Dekuji za odpoved a radu ;-)

    OdpovědětVymazat
  45. Dobrý den nevím jestli jsem tak hloupý delam porad stejnou chybu po vycementovani modrou vodu odleji a zbytek rozpustim v lucavce do modre vody nasypu disiricitan sodny a voda nezhnedne a na dne se usadi ta sůl. Tak jestli byste mi mohli poradit co stim. dekuji za odpoved Igin

    OdpovědětVymazat
  46. Dobrý den ,chtěl jsem se zeptat zda vadí když jsem do lučavky nasipal po rozpuštění zlata disiřičitan draselný , nevím kolik se ho má dát a zda to stačilo, na dně se mi vytvořil spíše bílý kal a nevím zda mám ještě počkat nebo jsem udělal postup špatně a jak ho napravit. děkuji

    OdpovědětVymazat
  47. Dobrý deň
    Dá sa chemický roztok po vyzrážaní pyrosiričitanom sodným v lučavke, ešte nejako použiť alebo neutralizovať?
    Alebo ho len treba odovzdať do zberneho dvora ako nebezpečný odpad?
    Dakujem za odpoveď

    OdpovědětVymazat
  48. obecně se dá každá kyselina zneutralizovat zádasitou látkou- louhem. otázka je, zdali potom není roztok větší svinstvo než roztok kyselin.

    OdpovědětVymazat
  49. Zdravím. Máte zkušennosti s odzlacováním elektrolýzou?

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky