Test chloridem cínatým


Při chemických reakcí je kolikrát velmi výhodné sledovat, jak se obsah drahých kovů v meziproduktech mění, příp. jaké množství jej suroviny obsahují či zda vůbec. Pro tyto případy je možné použít test roztokem chloridu cínatého.
Testovací roztok se připravuje rozpuštěním dihydrátu chloridu cínatého (v čistotě p.a.) v destilované vodě (20 g na 100 ml vody) s přídavkem pár kapek kyseliny chlorovodíkové (též v čistotě p.a.). Roztok se mírně zakalí a je vhodné jej nechat několik hodin ustát a používat jen čirý roztok nad sedimentem.
Jako nosné médium doporučuji používat filtrační papírek nebo papírky pro chromatografii na které se skleněnou tyčinkou nanese kapka testovaného vzorku a následně se na stejné místo kápne kapka testovacího činidla. Velkou pozornost doporučuji věnovat manipulaci s testovacím činidlem, aby nedošlo k jeho zamoření testovacími vzorky. Osvědčila se prázdná a důkladně vypláchnutá lékovka od očních kapek, vyrobená z tmavého skla, uchovávána odděleně od jiných chemikálií a výparů.
Pro představu uvádím barevné stopy některých kovů (budu průběžně doplňovat) které jsou získány rozpuštěním 300 mg vzorku kovu v 15 ml lučavky královské, což odpovídá obsahu kovu 20 g / 1 l lučavky. Vzorek je pro porovnání dodatečně naředěn 1:10 a 1:100 (další dvě barevné stopy).
Upozorňuji, že tento test je pouze nepřesnou kvalitativní analýzou ačkoliv lze ze sytosti barevných stop usoudit i na množství kovu v testovaném vzorku.

Test Platiny

Test Zlata

Test Rtuti


Výhodou tohoto testu je jeho rychlost a nízká cena. Nevýhodou je reakce s širší skupinou kovů, což znemožňuje analýzu hledaného kovu je-li ve skupině s jinými kovy na které má též pozitivní reakci.


Pozor!
Roztok neni dlouhodobě stabilní a stává se po nějakém čase (řádově týdny) falešně negativním. Doporučuji tedy roztok připravovat vždy čerstvý nebo jej před použitím kontrolovat se vzorkem roztoku, který byl pozitivně analyzován.

10 komentářů:

  1. Jednoduché, stručné, pro prvotní zjištění obsahu dk dostačující ...
    T.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    díky za super blog,k získávání DK z odpadu.
    Chtěl bych jen dodat že SnCl2 dává s Palladiem modro-zelenou barevnou stopu.
    cao Vili

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den nemůžů sehnat kyselinu chlorovodíkovou p.a. dá se použít HCl 35-38% č. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den dá se použít destilovaná voda pro technické účely moc děkuju za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím.Sú aj iné-dostupnejšie možnosti analýzy?Čistý chlorid cínatý je drahý.A ešte otazočka,nejaká dostupná analýza Pt a Pd existuje?

    OdpovědětVymazat
  6. Takže sa tej odpovede asi nedočkám.No čo už.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co když v testovaném roztoku bude více kovů? Například zlato, stříbro a třeba paládium? Předpokládám, že pak barva bude výsledek smíchání tří barevných stop a obsažené kovy a jejich množství nezjistím. Možná se pletu ale stále mi to vrtá hlavou. Je to případně nějak řešitelné? Děkuji za vysvětlení.
    S pozdravem
    Petr

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky