Granulátor


Granulátor je označení pro zařízení, které ze vstupní suroviny různého formátu (v našem případě kovový prach, slitky, šupiny, krystaly)  vytvoří geometricky víceméně shodná zrna. Velkou výhodu shledávám i v přetavení chemicky redukovaných prachů do kovové formy, která při případném prodeji snižuje dohadování o obsahu kovové složky v prachu (množství nedoreagovaných solí a následné strusky).
Celý granulátor je koncipován jako zařízení s kontinuálním provozem.

Základem granulátoru je nerezový kelímek. Je vyroben z odřezku silnostěnné trubky DN50 o délce 55mm. Dno je vyrobeno z 2mm silného plechu, který byl po vyříznutí několika údery kladivem vytvarován do vypouklého tvaru. Ze stejného plechu jsou vyříznuty dva úchyty za které kelímek visí v těle granulátoru. Do dna kelímku je středem vyvrtán otvor o velikosti 1,5 mm.


Tělo granulátoru je vyrobeno z porobetonu ytong o rozměrech 150x200x150mm. Do tohoto masivu byla nejdříve vyvrtán otvor o průměru 60mm a hloubce 70 mm pro kelímek. Centricky v tomto otvoru pokračuje menší otvor o průměru 20mm až na dno masivu. Tímto "kanálkem" vykapává kov z masivu ven.


Dále je v masivu při pohledu zpředu ve ve výšce 50mm od spodní hrany veden otvor o průměru 20mm. Otvor je veden šikmo směrem ke dnu kelímku. Do tohoto otvoru je vložen PB hořák, který přibližně 2/3 svého plamene ohřívá dno a 1/3 ohřívá bok kelímku. 




Pro granulaci stříbra je odzkoušen hořák - MEVA Pájecí hořák PB 3,7 kW. Doba roztavení 200g stříbra je kolem 15-ti minut, další vsázka (přidává se za provozu kovovou lžičkou) již trvá kolem 5-ti minut.




Celý masiv se postaví na kyblík s vodou, do kterého při granulaci odkapává tavený kov a tvoří granule. Výhoda tohoto uspořádání je v tom, že kdykoliv dojde k nějaké kolizi (propálení kelímku, utavení úchytů), kov vždy nateče do kyblíku s vodou a minimalizuje se tak nebezpečí popálení nebo požáru.

Při granulaci je vidět zmenšování objemu vsázky při tavbě. Časový rozestup mezi zobrazovanými fázemi je 5 minut. Z důvodu většího převodu tepla doporučuji prostor kolem stěn tavného kelímku doplňovat dalším materiálem. Toto nastává jen u chemicky redukovaného prachu.



Výsledek granulace chemicky redukovaného stříbra.



Vaše komentáře...



5 komentářů:

  1. Dobrý den, velmi dobrý nápad. Chtěl bych se Vás zeptat zda lze toto provádět i se zlatým prachem (z lučavky). Jde mi o to zda výše uvedený hořák utaví zlato v ytongu, když má zlato vyšší bod tání nežli stříbro. Díky moc za odpověd´.
    Martin Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ano i pro zlato lze tento granulátor bez jakékoliv změny použít (odzkoušeno).
      Pro rychlejší nástup je vhodné na kelímek umístit pokličku (jen na kelímek, nesmíte bránit úniku zplodin mezi kelímkem a masivem z ytongu). Neni to ale nutné, je to jen kosmetika.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  2. Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat jakým způsobem řešíte ztráty při prvním plnění kelímku. Sypký prach se přeci z kelímku musí pomalu odsypávat dírkou ven a musí docházet ke ztrátám. Pokud se pletu tak se omlouvám a děkuji předem za odpověď. Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      ano, tento problém může nastat, proto je vhodné otvor "ucpat" hrudkou z boraxu nebo kelímek ještě prázdný zahřát do červené barvy, aby se sypaný prášek hned zapekl a nepropadával ven. Při druhém dosypání už to nenastává.

      Vymazat
  3. Dobrý den jakou kapacitu plYnove bomby budu potřebovat na 2 kila stříbrného prachu

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky