Redukce FeSO4


    Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod  vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

Kyselina chlorovodíková 30%
Síran železnatý


Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyselinami:

Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny,  případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Ihned odstraňte potřísněný oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky,  jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Při požití: Nevyvolávejte zvracení - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku!  Okamžitě vypláchněte ústní dutinu vodou a vypijte 2-5 dl chladné vody ke zmírnění tepelného účinku žíraviny. Nepodávejte aktivní uhlí. Nepodávejte žádné jídlo. Přivolejte lékaře.

Tato upozornění jsou jen útržek , pro práci s těmito chemikáliemi je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní listy jednotlivých chemikálií.


Reakce


Zlato vysrážíme z roztoku přidáním roztoku síranu železnatého.


Pracovní postup

    Do následující reakce musí vstupovat čirý roztok bez obsahu jakýchkoliv mechanických nečistot. Je-li roztok zakalen je nutné jej nechat sedimentovat a poté filtrovat přes papírový filtr. Nejčastějším znečištěním jsou zbytky nerozpuštěných částí plastů, keramiky apod. nebo bílo-šedý kal oxidu cíničitého, který vzniká rozpouštěním cínové pájky v LK.
    Na vodní lázni roztok zahřejeme k varu a pipetou přidáváme koncentrovaný roztok močoviny. Močovina odstraní zbytek kyseliny dusičné v roztoku za mírného šumění. Močovinu přidáváme tak dlouho, dokud dochází k šumění. Směs po každém přidání zamícháme skleněnou tyčinkou. Byl-li roztok z důvodu usazení sraženiny dlouho ponechán v klidu (několik dní) je obsah kyseliny dusičné nízký a šumění se neprojeví (i přesto je tento krok nutný). Případný nadbytek močoviny nevadí. Přesto je nutné dávkovat rozumně a nepřekračovat množství močoviny neúměrně. Obecně je nutno se držet zásady, že množství přidávaného roztoku močoviny nesmí být větší než původní množství kyseliny dusičné při míchání LK!
    Roztok přestaneme zahřívat, opatrně zamícháme skleněnou tyčinkou a pipetou přikapáváme celkem 30 ml koncentrovaného roztoku síranu železnatého.

V misce probíhá reakce:


H[AuCl4]+ FeSO4 -» Au + Fe2(SO4)3 + FeCl3 + HCl


    Zlato se během několika sekund vylučuje jednak jako zlatavý povlak plavající na hladině, jednak jako tmavě hnědá sraženina rychle klesající ke dnu misky.


    Směs zamícháme a další kapkou roztoku síranu železnatého ověříme, zda je všechno zlato vysráženo. Je-li obsah zlata v roztoku malý, dojde jen k mírnému zakalení celé směsi a na sednutí zlata na dno se musí čekat i několik hodin. Roztok nad vysráženým zlatem opatrně odlijeme (Recyklační roztok F) a zlato vysušíme. Po nahromadění dostatečného množství zlata jej s přídavkem boraxu přetavíme.

Vysrážené zlato dosahuje i bez následného dočištění čistoty až 98 %.

Příklad analýzy zaslaná čtenářem blogu.



Možné nezdary:

- Roztok se krátce zakalí redukovaným zlatem, ale poté se znovu vyčeří.
V roztoku je zbytkový obsah kyseliny dusičné, která ve směsi s kyselinou chlorovodíkovou vznikající při reakci rozpouští redukované zlato. Tato reakce je doprovázena uvolněním zrzavého oxidu dusičitého roztoku.

- Roztok se zakalí redukovaným zlatem, ale zlato nesedimentuje.
Možné jsou dvě příčiny:
1/ Roztok obsahoval jemné mechanické částice, které brání sedimentaci.
2/ V roztoku je stále nízký obsah kyseliny dusičné, která stejně jako v předešlém případě rozpouští redukované zlato, ale zároveň je množství tak malé, že dochází i k redukci síranem železnatým.
Pro oba případy platí roztok naředit 1:1 vodou a vařit roztok tak dlouho dokud zlato nesedimentuje. Nedojde-li k tomu ani po hodině vaření, doporučuji redukované zlato v roztoku opět rozpustit přidáním pár kapek kyseliny dusičné a po filtraci provést redukci znovu.

- Roztok při sedimentaci "vykrystalizuje" nebo zhoustne. 
Nejčastějším důvodem byla přemíra přidávané močoviny. Je nutné roztok naředit 1:1 horkou vodou a nechat sedimentovat. Nedojde-li k sedimentaci pozvolné, doporučuji sedimentaci za varu. Nedojde-li k tomu ani po hodině vaření, doporučuji redukované zlato v roztoku opět rozpustit přidáním pár kapek kyseliny dusičné a po filtraci provést redukci znovu.


Vaše komentáře...



4 komentáře:

  1. Rozpustil jsem šupinky LK z acidace dělal redukci . Močovinu jsem přidaval při varu ale po každem přidani stale šumí a nepřestala pak jsem přidal 30ml siranu železnateho ale to už byla kaše. vychladlo a stuhlo jako kamen. Asi jsem udelal neco špatně ale nevim co.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      pokud jste si připravil koncentrovaný roztok močoviny, pak její množství přidávané k odstranění zbytků -NO3 nemůže být prakticky nikdy vyšší než množství použité HNO3. Na více místech na blogu upozorňuji, že neni potřeba velkého množství HNO3, nelpěl bych na poměru v LK 1:3, ale klidně 1:5 (HNO3:HCl) i více. U zlatých šupin, které byly získány acidací v HNO3 může být poměr i 1:20 protože nějaké zbytky HNO3 jsou ještě v šupinách (pokud nejsou vysušeny samozřejmě).
      Podle mě jste jen přidal zbytečně velké množství močoviny. Přidejte do Vaší směsi teplou vodu, aby vznikl roztok, jinak redukce neproběhne.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  2. Zdravím, mám koncentrovaný roztok LK, který je zbarvený do tmavě zelena nejspíš kvůli obsahu mědi včera jsem ho vařil přidal mocovinu potom ještě cca hodinu vařil a pak přidal zelenou skalici ale jedině co se stalo tak to začalo cca po 10 vteřinách hodně penit a mělo to efekt jakoby se roztok začal vařit. Řekl bych že neproběhlo žádné zakaleni ani sedimentace zlata. Můžete mi prosím poradit jak získat zlato z roztoku? Jsem si jistý, že zlato tam je podle vstupních surovin odhaduji minimalne cca 5g. Mockrát děkuji, jinak tento web mě velice inspiroval a děkuji autorovi za jeho vytvoření

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň, je deNOX pomocou močoviny bezpečný ? Našiel som, že pri tom vzniká dusičnan močoviny, čo je výbušnina... Neviem presne ako tá reakcia prebieha, ale nerád by som, aby mi niečo buchlo.

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky