Acidace Ag



Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod  vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

Kyselina sírová 98%
Kyselina chlorovodíková 30%
Kyselina dusičná 65%

Oxid dusnatý
Oxid dusičitý
Oxid siřičitý

Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyselinami:

Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny,  případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Ihned odstraňte potřísněný oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky,  jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Při požití: Nevyvolávejte zvracení - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku!  Okamžitě vypláchněte ústní dutinu vodou a vypijte 2-5 dl chladné vody ke zmírnění tepelného účinku žíraviny. Nepodávejte aktivní uhlí. Nepodávejte žádné jídlo. Přivolejte lékaře.

Tato upozornění jsou jen útržek , pro práci s těmito chemikáliemi je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní listy jednotlivých chemikálií.

Reakce 1


Proces využívá rozpustnosti stříbra v koncentrované kyselině sírové za tepla. Přídavek malého množství kyseliny dusičné umožňuje pracovat i při relativně nízkých teplotách (kolem 60 °C). Pracovní postup je vhodný na jakýkoliv materiál, jehož podkladem (nosičem) je měď nebo její slitina (mosaz, bronz apod.).


Pracovní postup:

Reakci provádíme na dobře větraném místě, nejlépe v otevřeném prostoru, v nejkrajnějším případě pod digestoří. Jako vhodná reakční nádoba poslouží skleněná nádoba požadovaného objemu. Do nádoby nalijeme nejdříve kyselinu dusičnou např. 10 ml a poté opatrně přilijeme konc. kyselinu sírovou (v tomto případě 500ml). Takto připravenou směs mírně ohřejeme na vodní lázni a vložíme do ní postříbřený materiál (nejlépe zavěšen na teflonovém vlákně apod.)
Doba odleptání stříbra je poměrně krátká a pohybuje se dle síly stříbření do 5 minut. Reakci lze vyjádřit takto:


2.Ag + 2.H2SO4 -» Ag2SO4 + SO2 + 2.H2O



Při reakci může být materiál i chráněn barvou či lakem, působením konc. kyseliny sírové dojde k narušení této vrstvy a následnému odstříbření.



Materiál se po reakci opláchne v oplachové vodě, která se při oplachování bíle kalí špatně rozpustným síranem stříbrným.
Je-li už směs kyselin neúčinná, nalije se velmi opatrně do stejného objemu vody a nechá se sedimentovat případné nečistoty (lak, barva z materiálu aj.) Při tomto ředění je nutné si počínat velmi opatrně, neboť se jedná o ředění konc. kyseliny sírové při kterém dochází k uvolňování velkého množství tepla. Z těchto důvodů doporučuji ředění provádět po částech a vždy vyčkat na vychladnutí vznikající směsi.
Při ředění se vlivem zvýšení teploty uvolňuje ze směsi oxid dusičitý a je třeba pracovat za tomu odpovídajících bezpečnostních opatření.




Reakce 2

Následující postup je stejný jako u zpracování stříbrných slitin.
Vzniklý zředěný roztok stříbrných iontů v kádince zahřejeme až téměř k varu. Za stálého míchání přidáváme zředěnou kyselinu solnou z pipety tak dlouho, až se tekutina začne vyjasňovat a dalším přidáváním kyseliny se již nekalí. Přikryjeme hodinovým sklem a necháme na temném místě vychladnout.
Po úplném  usazení, kdy jsme se ještě pro jistotu ubezpečili přidáním několika kapek kyseliny chlorovodíkové, že je skutečně všechno  stříbro sraženo, roztok nad sraženinou odlijeme a uskladníme (Recyklační roztok B). Roztok bude mít zelenou až zelenomodrou  barvu. Sraženinu doplníme studenou destilovanou vodou do které bylo přidáno pár kapek dusičné kyseliny, zamícháme a necháme  opět ustát. Tento postup opakujeme tak dlouho, až už filtrát nereaguje s roztokem dusičnanu stříbrného na chloridy. Nakonec v kelímku promyjeme sedlinu chloridu stříbrného dvakrát nevelkým množstvím čisté destilované vody. Sedlina AgCl je kyprá, bílá hmota, připomínající tvaroh. Na světle se na okrajích rozkládá za vylučování stříbra, které mu  dodává hnědou až postupně černou barvu. 


Teoretická výtěžnost stříbra z vysušeného AgCl je dána vztahem: 

hmotnost Ag = 0,7526 x hmotnost AgCl


AgCl skladujeme v temnu v nádobě z tmavého skla, převrstvený malou vrstvou destilované vody. Po nahromadění potřebného  množství provedeme vyloučení stříbra jedním z postupů uváděných v samostatných článcích (http://drahkov.blogspot.cz/2012/05/redukce-agcl-i.html).

Zbylý roztok (jedná se ředěnou kyselinu sírovou) je možné pomalým oddestilováním vody zkoncentrovat až do koncentrovaného stavu a následně vrátit do procesu.


Vaše komentáře...


36 komentářů:

  1. Zdravím.Čo sa stane keď postriebreny mat.v tej kyseline necham dlhšie?Odlepta to aj základný kov?

    OdpovědětVymazat
  2. DD,
    reakce trvá řekněme minuty. Poté se několik hodin neděje nic výrazného, samozřejmě kdyby jste měl na mysli dny nebo dokonce týdny bude určitě napadán i nosič. Takovou dobu jsem ale netestoval.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj , mohl by jste rozvést trochu pustup o promývání AgCl.
    Kolikrát je zhruba potřeba přidávat destilovanou vodu, když
    jí dám zhruba tolik kolik je sraženiny..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      obecně platí promývat sraženinu AgCl tak dlouho, dokud je proplachová voda kyselá (měřeno např. pH papírky apod.). Nejde v tomto případě ani tak o kyselost samotnou, ta se následujícími kroky ve zpracování stejně odstraní, ale je to snadno zjistitelná indicie proplachování a tedy i případného obsahu "nečistot" s nosiče. Chlorid stříbrný má vlivem své konzistence snahu zadržovat mezi "vločkami" mnoho rozpustných solí a ty by pak kazily ryzost Ag.

      Vymazat
  4. Zdravím páni, predovšetkým ďakujem za tento blog a všetkým za užitočné informácie. Mám 2 otázky: pri acidácii v prvej banke a tak isto aj v druhej pri oplachu vznikajú sivobie
    "chuchvalce". Je to síran strieborný, alebo niečo iné? Ak áno, vznikne pridaním HCl z tejto zrazeniny AgCl? Ďakujem za vaše odpovede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      ano jedná se o síran stříbrný Ag2SO4, který také působením HCl přejde v AgCl.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  5. Je nutne zohrievat kyselinu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Keď mi klesla teplota, proces sa výrazne spomalil, vyskúšaj- ak to nepôjde zohrej. Tých 50-60 C nie je veľa, rozpustené do 2 min.

      Vymazat
    2. DD,
      ano pro rychlý průběh reakce je zahřátí nutné. Možná si někdo při práci všimne, že zvýšením množství kyseliny dusičné ve směsi se dá zahřívání obejít, bohužel před tímto krokem důrazně varuji ! Tím se směs naředí a ta pak nemá pro nosič "pasivační" účinky.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  6. Ddobrý deň. Vďaka za blog, s množstvom zaujímavých informácii.mal by som otázku.
    Aký zvoliť postup a striebro z nevyvolaných čiernobielych filmov? Cez thiosiran a elektrolýzu alebo NaOH a taviť? Prípadne iná metóda? Má s tým niekto nejaké skúsenosti?
    Vďaka. v.

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím.Nevadí keď sú kontakty čiastočne pocínované alebo je to problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. DD,
      ta část stříbra, která je krytá pájkou se neodleptá. Zda je to problém, již posuďte sám.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
  8. Zdravím.
    Ako zistím či je niečo postriebrené alebo to tak len vyzerá ?
    Rozoberám konkretne československé vojenské vysielačky a tam vyzerá ako striebro skoro všetko.Je na to nejaká chemikália alebo postup ?
    Vopred Dakujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyskúšaj na pár nosičoch
      (bez Ag kontaktu) kyselinu dusičnú, kým nebude vidno nosič (meď, mosadz) a potom tam kvapni HCl. Sú aj indikačné roztoky, hľadaj na webe, ja ich nepoužívam.

      Vymazat
  9. Zdravím
    jaký by jste doporučil postup pro kontakty ze stykačů ,kde
    tloušťka kontaktu je až 0,5mm nosič je většinou mosaz a nebo měď. Dle mého testování je rozpouštění v H2SO4 velmi pomalé, ( v řádu dní) .I při teplotách 55°C dochází k rozpouštění nosiče , to zřejmě způsobuje problém se
    pří srážení stříbra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento postup je len na povrchové rozpustenie striebra (povrchové postriebrenie- medaily, postriebrená alpaka, kontakty), nie na rozpustenie Ag kontaktu, alebo samotného nosiča Ag. Pozri na druhú dvojicu obrázkov hore. Pri zrážaní to nie je problém, HCl zrazí Ag. Ale skôr sa minie účinnosť kyseliny sírovej. Najlepšie je Ag kontakty oddeliť od nosiča mechanicky a potom spracovať cez HNO3, prípadne elektrolýzou. Ja ich tavím a dám si prepracovať.

      Vymazat
    2. větší kontakty jsem též odstranil odletováním, na nosiči včak zůstává ještě dost stříbra , které se leptá v H2SO2 spousty hodin. Hledám spíš postup na separaci stříbra z kontaktů malých , (např relé PR92 )

      Vymazat
    3. Na tavení kontaktů pozor! Často obsahují kadmium a to má hodně nízký bod varu, takže při tavení vytěká a
      těžce zamořuje okolí. Koledujete si pak o rakovinu prostaty. Lépe je se tomu vyhnout a nejprve Ag vyčistit chemicky přes AgCl. Odpadní roztoky pak neutralizovat vápnem a kal dát někde do nebezpečného odpadu, voda se může vylít.

      Vymazat
    4. Kontakty PR 92- se standardně vyráběli s povrchovou úpravou (pozlacením). Takže já osobně bych rozpustil v dusičné,prefiltroval a separoval zlatý prach z roztoku.Poté stříbro vycementoval mědí.

      Vymazat
  10. Dobrý den,
    našel jsem na webu postup pro odstříbření zde:
    http://www.poradte.cz/skola/2858-oddeleni-stribra-od-medi.html
    "rozpuštěním v NaOH, stříbro se rozpustí za vzniku solí a měď zůstane..." a pak do HNO3
    Je to použitelný postup? Připadá mi bezpečnější než s H2SO4.
    Děkuji Pepík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V čom bezpečnejší? Zohriať sírovú niekde vonku je problém? Neviem či sa Ag rozpustí v NaOH ale tiež ho musíš vyzrážať, tak prečo nie jednoduchšie? Veď aj tak tam píše: potom HNO3. Tak ho tam šupni hneď a vynechaj NaOH:)

      Vymazat
    2. Přes NaOH by zůstala měď a rozpouštěly by se v HNO3 jen ty soli a Ag by se mohlo vysrážet tou mědí...

      Vymazat
  11. zdravim.
    nejako som bezradný ako s tohoto
    http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/762/kyselina-dusicna-normanal-1-ks
    spravim 1 lier 30% kyseliny dusičnej ? a kolko percentna bude keď to zmiešam s 1000 ml destilovanej vody ?
    ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neviem, ale skús toto:
      http://www.centralchem.sk/?IDe=225334

      Vymazat
    2. Ide o to ze toto som objednal.
      Som si myslel ze mi s tym pride aj navod ale bohužial. Treaz neviem ako to mam riediť aby som mal 30% roztok.

      Vymazat
    3. Nie som chemik a s odpustenim neviem čo to je (možno všemocny google).
      Technická kyselina je 68 % (15 molárna). Hustota koncentrovanej kyseliny je 1,42 g / ml. Biela dymivá kyselina dusičná, nazývaná aj 100 %-ná, je veľmi podobná bezvodej kyseline dusičnej. Špecifický pre túto koncentráciu je 2 % obsah vody a max. 0,5 % obsah rozpusteného oxidu dusičitého. Predávaná koncentrácia dymivej kyseliny dusičnej obsahuje 90 % HNO3 a má hustotu 1,5 g / ml.

      Ak tam nie je uvedená koncentrácia, skús na vzorke Cu- ak to bude búrlivá reakcia s hnedými parami je to koncentrovaná kyselina. V tom prípade to zrieď vodou 1:3 budeš to mať možno 33% roztok (v prípade, že je to 95-98% kys.). Ak nemáš s tým skúsenosti dobre si pozri bezpečnosť pri práci na začiatku stránky, hlavne riedenie.

      Možno niekto z prítomných by jednou vetou povedal viac..

      Vymazat
    4. ďakujem pekne za radu.
      toto je konkretne :

      Normanal kyselina dusičná
      c(HNO3)= 0,1mol /L (N/10)
      f = 0.998 - 1.002
      ADR/RID: 8/II UN2031

      toto je na obale. Tak tipujem kedže je to 0,1 mol tak to bude nieco poriadne slabé.

      Vymazat
  12. zdravim páni, podarilo sa mi nejako splašiť okolo 2 kg odpajaných strieborných kontaktov z nosičov zo stykačov, deonov atd. Cital som diskusiu ale neviem ako dalej" Najlepšie je Ag kontakty oddeliť od nosiča mechanicky/ok, to mam/ a potom spracovať cez HNO3, prípadne elektrolýzou. Ja ich tavím a dám si prepracovať." a tu by som potreboval vediet kde a zakolko by sa to dalo prepracovat.... ako dostanem z technickeho striebra investicne? Dá sa to nejako cez firmy v realnej cene? ci to predat vo výkupe a zase nakupiť investične... čista strata 50percent

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psal výše, netavit !!!! Bývá v tom těkavé toxické a karcinogenní kadmium.

      Vymazat
    2. prodej to v SAFINA v Praze

      Vymazat
    3. Dá sa aj lepšie, napíš na virus.dodo@post.sk

      Vymazat
  13. Dobrý den, má prosím někdo zkušenosti s odstříbrováním postříbřených měděnných kabelů? jedná se o krásně zářivě lesklé spletené prameny o síle kolken 4mm spletené s drátu tak cca 0,4mm.Zajímala by mě řádově výtěžnost, protože předpokládám, že u kabelů bude ta vrstva přibližně podobná, zajímalo by mě, jaké má kdo zkušenosti, kolik Vám vyšlo na 1kg materiálu, jestli má cenu vůbec kvůli 15kg špinit kyselinu... Protože v případě, že je třeba 1g/kg tak to nepovažuji za ekonomické... Moc děkuji za názory!

    OdpovědětVymazat
  14. da se rozpustit agcl a zda ano v cem.Dekuji

    OdpovědětVymazat
  15. Dobry den.mam na vas dotaz.Jak mam pokracovat pokud jsem rozpustil stribro napr.z DVD v k.chlorovodikove(jenom).Je dalsi postup totozny?Hydroxid-glukoza-tavba?

    OdpovědětVymazat
  16. Zdar,
    stříbro neni v kyselině chlorovodíkové rozpustné (resp. jen stopově), takže jste nic nerozpustil. Koneckonců v discích DVD žádné ani neni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdar.velice zajimavy nazor.Teda v dnesni dobe Youtubu.To jestli tam je ci neni,stejne tak jestli sem ho rospustil nebo ne vam vyvracet nebudu.Jde mi jen o to,ze vsichni pouzivaji k.dus...Dotaz zni,jestli je nasledujici postup stejny.Dekuji za "fundovanou" odpoved.

      Vymazat

Počet zobrazení stránky