Amalgamace



Všechny uváděné pracovní postupy jsou sestaveny tak, aby k jejich realizaci nebylo třeba laboratorního vybavení. Přesto nemohu doporučit je realizovat osobou dostatečně neznalou práci s chemikáliemi a v prostředí k tomu nevhodném. Většina nehod vzniká podceňováním rizik, které z práce s chemikáliemi vznikají a nedůsledným dodržováním bezpečnosti práce s nimi. Každý chemický proces, který provádíte by měl být konán za všech bezpečnostních opatření a to i v případě, že se Vám zdají být přehnaná a zbytečná. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaši práci.

Použité nebo vznikající chemikálie:

Rtuť
Kyselina dusičná 30%
Oxid dusnatý
Oxid dusičitý

Obecná bezpečnostní pravidla při práci se rtutí:

Rtuť patří mezi prvky, jejichž vliv na zdraví lidského organismu je silně negativní. Spolu s olovem a kadmiem patří do skupiny kumulativních jedů, které se z lidského organismu vylučují jen velmi pozvolna a obtížně. Ukládají se především v ledvinách a v menší míře i v játrech a slezině a to mnohdy i desítky let. Navíc se rtuť za běžné teploty ve velké míře odpařuje (ačkoliv je její bod varu poměrně vysoký) a proto i kulička rtuti vpitá do koberce nebo zakutálená pod nábytek, svým odpařováním zamořuje vzduch v místnosti a z dlouhodobého hlediska představuje veliké riziko. Proto se doporučuje přechovávat rtuť v plastové nádobě překrytou vrstvou destilované vody. Projevy chronické otravy bývají často nespecifické - od studených končetin, vypadávání vlasů, přes zažívací poruchy, různé neurologické a psychické potíže až po závažné stavy jako např. chudokrevnost, léčbě odporující chronická candidóza, revmatické choroby či onemocnění ledvin. Při jednorázové vysoké dávce rtuti se dostavují bolesti břicha, průjmy a zvracení.

Obecná bezpečnostní pravidla při práci s kyselinami:

Při nadýchání: Okamžitě přerušte expozici a jděte na čerstvý vzduch. Podle situace lze doporučit; výplach ústní dutiny, případně nosu vodou. Zajistěte lékařské ošetření.
Při styku s kůží: Ihned odstraňte potřísněný oděv; před mytím nebo v jeho průběhu sundejte prstýnky, hodinky, náramky, jsou-li v místech zasažení kůže. Poškozená místa oplachujte proudem vody po dobu min 15 minut. Poraněné (poleptané) části pokožky překryjte sterilním obvazem. Zajistěte lékařské ošetření.
Při zasažení očí: Ihned vyplachujte oči proudem tekoucí vody, rozevřete oční víčka prsty (třeba i násilím). Výplach provádějte nejméně 15 minut. Zajistěte lékařské ošetření, i když se jednalo o malé zasažení.
Při požití: Nevyvolávejte zvracení - hrozí nebezpečí dalšího poškození zažívacího traktu!!! Hrozí perforace jícnu i žaludku! Okamžitě vypláchněte ústní dutinu vodou a vypijte 2-5 dl chladné vody ke zmírnění tepelného účinku žíraviny. Nepodávejte aktivní uhlí. Nepodávejte žádné jídlo. Přivolejte lékaře.

Tato upozornění jsou jen informativního charakteru, zejména pro práci se rtutí je nutné si řádně prostudovat bezpečnostní list.

Reakce1:


Amalgamace zlata je proces rozpouštění zlata ve rtuti za vzniku amalgámu. Zlato se ve rtuti rozpouští velmi snadno. S rostoucím množstvím zlata rozpuštěného ve rtuti roste i hustota amalgámu až do máslu podobné konzistence. Barva nabývá postupně žlutavé barvy, jde však o málo patrné zbarvení. Rtuť za běžné teploty rozpustí přibližně třetinové množství zlata. Tato metoda lze použít pro zhutnění zlata získaného jinou cestou (např. kyselinovým rozpouštěním pozlacených předmětů). V žádném případě nedoporučuji používat amalgamaci k získávání zlata jemně rozptýleného v horninách a to zejména z ekologického hlediska. Rtuť vzhledem ke své snadné smáčivosti ulpývá na částečkách hornin a činí z nich toxický odpad, jehož likvidace je velmi komplikovaná.

Pracovní postup:

Jako vhodná reakční nádoba může sloužit malá, průhledná, plastová lékovka požadovaného objemu s kvalitním šroubovacím uzávěrem. Reakční nádobu naplníme z poloviny destilovanou vodou a kápneme potřebné množství rtuti (co možná nejmenší). Velikosti fazole dokáže rozpustit šupinky zlata, které v suchém stavu zabraly půl lékovky. Poté vhodíme šupiny zlata a nádobu dobře uzavřeme. Nádobou zatřepeme. Rtuť na sebe nabalí šupinky a v řádech sekund je zcela rozpustí. Tento proces opakujeme tak dlouho, dokud nejsou všechny šupinky rozpuštěny. Pak můžeme přidat další. V okamžiku, kdy amalgám znatelně zhoustl je nasycen.


Reakce2:


Amalgam zlata lze z obecného hlediska považovat za slitinu, která v chemických reakcích vystupuje jako směs zlata a rtuti. Lze tedy např. rozpouštěním v kyselině dusičné rtuť zcela oddělit.

Pracovní postup:

Vzhledem k tomu, že budeme pracovat s velmi malým množstvím rtuti např. amalgám o velikosti fazole, nebudeme pohlížet na uvolňující se oxidy dusíku. V případě, že by se jednalo o velké množství amalgámu, je nutné postup doplnit o pohlcovač oxidů dusíku. I přesto je nutné reakci provádět na dobře větraném místě nebo pod digestoří. Jako vhodná reakční nádoba může sloužit malá, průhledná, skleněná miska. Do misky nalijeme 10 ml destilované vody, vložíme do misky amalgám zlata a případně doplníme vodu tak, aby byl amalgám zcela ponořen. Poté pomalu přilijeme 10 ml 30%ní kyseliny dusičné. V misce probíhá reakce:

6.Hg + 8.HNO3 -» 3.Hg2(NO3)2 + 2.NO + 4.H2O

Zlato z amalgámu kyselině odolává a zůstáva v misce jako žlutavě hnědý prášek. Pod zvětšovacím skle je na ostrém světle vidět v prášku žlutavý odlesk krystalů zlata. Prášek necháme v kyselině několik minut a poté roztok nad ním odlijeme ke zpracování. Zlatý prášek ještě jednou zalijeme 20%ní kyselinou dusičnou a po 10 minutách stání kyselinu odlijeme. Zlatý prášek pak ještě několikrát propláchneme vodou a pak jej vysušíme. Po nahromadění žádaného množství je vhodné zlato přetavit s přídavkem malého množství boraxu. Je vhodné umístit tavnou pícku na dobře větrané místo, pro případ, že by zlato obsahovalo ještě malá množství rtuti.




Recyklace roztoku:

Recyklační roztok obsahuje zejména dusičnan rtuťnatý, zbytek kyseliny dusičné a podle čistoty vstupních surovin i malá množství různých dusičnanů. Cílem recyklace je odstranění rtuťnatých solí z roztoku a neutralizace.
Recyklační roztok přelijeme do skleněné nádoby potřebného objemu a na silonovém (plastovém) vláknu do roztoku zavěsíme kus zinku.
Zinek nejdříve reaguje se zbytkem kyseliny dle reakce:

Zn + 2.HNO3 -» Zn(NO3)2 + H2


Následně dochází k reakci mezi dusičnanem rtuťnatým a zinkem (podvojná záměna) a následnému vylučování rtuti, která odkapává ze zinku na dno nádoby.

Zn + Hg(NO3)2 -» Zn(NO3)2 + Hg


Zinek necháme v roztoku dostatečně dlouho, aby došlo k vyloučení veškeré rtuti v roztoku. K likvidaci předáme roztok až v okamžiku, kdy test chloridem cínatým vykazuje negativní reakci.
Rtuť vracíme zpět do procesu.


Vaše komentáře...


31 komentářů:

  1. Dobry den, zajimave a poucne cteni, beze sporu. Mam otazku, neni amalgamace v tomto pripade samoucelna? Proc netavit jiz samotne zlate supiny, ktere jsou na vstupu. Pouzivate tzv. nabijeni (z anglictiny CHARGING) rtuti pomoci stejnosmerneho napeti a roztoku NaCl? Jak by jste zhodnotil nasledujici proces? Piny a jine zlacene soucastky z PC zapojene na jednu z elektrod umistene v huste sitce z plastu, pomoci elektrolyzy odejde vetsina nosneho kovu (med) na druhou elektrodu v huste sitce zustane zachycena vetsina supinek ostatni kovy predpokladam zustavaji v elektrolytickem roztoku. Nasedna amalgamace zlata, potom uz klasika pasirovani amalgamu pres hadrik a nakonec destilace pomoci svepomoci vyrobeneho zarizeni. Nasledne pripadna tavba. Diky za namety a pripominky. Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. RTUŤ NEPOUŽÍVEJTE !!! Její těkavost, toxicita jejích sloučenin a schopnost poměrně snadno vytvářet organokomplexy, např metylrtuť, z ní činí pěkné svinstvo, zamořující životní prostředí značným způsobem. Amalgamace lze nahradit jinými lepšími způsoby.

      Vymazat
    2. Ahoj akým lepším spôsobom?

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    samoúčelná neni. Ve většině případů získáte šupinky zlata společně ve směsi se spoustou sloučenin, tzv. kal. Z něj neni jiná cesta než amalgam nebo lučavka.
    Nabíjení nepoužívám a rozhodně nedoporučuji roztok NaCl podrobovat elektrolýze, vznikající chlorová voda způsobuje ztráty (rozpouští zlato).
    Vámi popsaný proces je samozřejmě možný, já doporučuji piny stavit a teprve slitinu podrobit elektrolýze.
    Destilaci rtuti z amalgamu nikomu nedoporučuji. Páry rtuti jsou opravdu velmi zrádné a představují veliké riziko. "Mokrá cesta" je mnohem jistější a při závěrečném testování cínatým testem zajišťuje uzavřený cyklus rtuti. Zdraví nad zlato!
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  3. Jasne doted, asi naivne, jsem si myslel ze chemicka cesta bude cistsi nez elektrolyticka ... pisete o kalu, poodbny problem vznika i pri elektrolyze. Uplne oddelit zlato od medi a jinych kovu je velmi obtizne, obsah sacku pravidelne proplachuji a metodou prelevani a sedimentace cistim zlate supinky od dalsich primesi. Bohuzel podobne jako zlato rozpousti se ve rtuti take med a jine kovy, to zpusobuje znecisteni rtuti a nasledne radikalni omezeni rozpustnosti zlata ve rtuti, proto to nabijeni rtuti (http://www.prospectorsparadise.com/basment-blog/side-using-mercury.html), ktere jestli tomu rozumim ma odstranit ze rtuti slouzeniny jinych kovu, jejich oxidy apod. Pisete ze zlato se rozpousti ve chlorove vode? nejsme chemik a ani jsem se s tim nikde nesetkal zeptam se Mr. Googla. Tim pasirovanim amalgamu pres platno by melo dojit k odstraneni vetsiny Au ze rtuti a tim padem nehrozi ztrata rtuti ve chlorove vode, protoze rtut jdouci do tohoto procesu je zbavena amalgamu prave tim platnem. Opravdu pozoruji ze po nekolikerem pouziti rtuti jevi nulovou snahu rozpustit zlate supinky a to z toho duvodu ze na povrchu rtuti je vytvorena vrstva "necistot", snad oxidu, ktera brani pristupu Au k Hg. Prakticky jsem jeste CHARGING Hg ani destilaci nezkousel ale oboji je pospan o zdehle http://www.youtube.com/watch?v=KL9deyMSzs8&feature=channel&list=UL je to link na prvni ze ctyrech casti. Souhlas zdravi nade vse. Hg i amalgamy udrzuji z 99% pod vodou, tim verim omezuji vypary Hg, ktere jsou nejnebezpecnejsi na minimum. Petr

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den,
    obě cesty jsou dobré a dosáhnete bez problému čistoty nad 995, bohužel v obou případech se bude jednat o dvojnásobný proces.
    Ostatní kovy (většina) se ve rtuti skutečně rozpouští, ale zrovna v případě mědi to neni tak jednoduché, je třeba mít měď ve formě prášku a velmi dlouho míchat. Nicméně, pokud budete postupovat podle mého návodu, tak většinu obecných kovů Vám odstraní kyselina dusičná v reakci č.2 společně se rtutí. Čistota zlata tímto postupem je opravdu vysoká.
    Pasírování amalgamu přes plátno se provádí proto, aby se z amalgamu odstranila přebytečná rtuť. Těžko rozdělíte mechanicky amalgam na jednotlivé složky. Na to musíte jít destilací nebo chemicky. Přes to nejede vlak. :-)
    Elektrolytické metody zveřejním též, je to jen o čase. :-(
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  5. Prave ze s medi mam ten problem ze po elektrolyze mi stale zustava ve smesi zlatych supinek (oproti Vasim z fotek, jsou opravdu mikroskopicke, ale to je dano vstupnim materialem) je obsazeno pomerne dost medi prave ve forme prasku. Vznikly amalgam jsem pote zkusmo (2 vzorky po pasirovani) vypalil plamenem a zbyly kov stavil. Ryzost zatim neznam ale pouhym okem je videt ze jeden z nich obsahuje pomerne hodne medi, odhaduju 75%. Vlaste vim cim to je, nechal jsem material v kontaktu se rtuti delsi dobu, v nevedomosti ze v Hg se rozpusti take Cu. To vsechno dle meho vyresi nabijeni rtuti, a pouzivani pro amalgamaci vzdy pouze timto zpusobem vycistenou rtut. Ryzosti mate uzasne .. to klobouk z hlavy ven :) Mam pripraveno nekolik amalgamu a jsem zvedav az si pripravim destilacni udelatko jak na tom budu s ryzosti. Zpracovavate PC zakladni desky? Zajimalo by me jestli mate nejake povedomi o stribreni konektoru, pripadne jestli zpracovavate take keramicke kondenzatory pro Pd a Ag. Jestli delate elektrolyzu tak se tesim na Vas zpusob recyklace elektrolytu, ja osobne pouzivam roztok skalice modre a nabizeji se dva zpusoby jak resit prekyseleni elektrolytu, NaOH a VAPNO ze ktereho vznikne sadra. Napada me jeste (ale upozornuji ze nejsem chemik) vysuseni takoveho elektrolytu s predpokladem ze sira se vylouci v krystalech a tu nasledne, ucene receno, pyrolyzou odstranit, zkratka vypalit. Diky Petr

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den Petr,
    doporučuji neoddestilovávat Hg z amalgamu. Jednak z důvodů zdravotních, jednak z důvodů čistoty výstupu. Když budete amalgam zpracovávat, jak zde popisuji, budete s čistotou nad 995/1000 a zdravotní riziko téměř nulové. Všechen balast Vám odstraní dusičná a nesejde na tom, jestli byl obsah zlata 600/1000 nebo méně. Výsledek je vždy nad 995/1000.
    Pokud chcete nabíjet a vybíjet, tak prosím, ale považuji to za zcela zcestné.
    Vaše další dotazy budete mít možnost směřovat až budou články zveřejněny, zatím je to o čase.
    Mnoho zdaru.

    OdpovědětVymazat
  7. aco tak do kys... solne a potom do ortuti... s pozdravem Paul

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak to myslite? Chcete davat Au supiny, vcetne balastu, ziskane napr. acidaci pinu v HNO3 do HCl? Nejsem si jisty ale treba by se takto rozpustily nektere kovy, ktere diky pasivaci odolavaji HNO3, ale rtut dokaze docela dobre oddedlit Au od jinych kovu ... ano Hg vytvari amalgam take s hormadou jinych kovu ale se zlatem ochotneji. Tudiz doporucuji dodrzet uvedeny postup. ... A pokud myslite davat piny do HCl tak v popisu metdy je zmineno, ze tento postup je krokem, ktery nasleduje po prvotnim zpracovani pinu nebo jineho materialu KYSELINOU. ... Navic pokud davate materiala do HNO3 a asledne do HCl tak upozornuji na nutnost velmi poctiveho proplachnuti protoze jinak bude vznikat lucavka a tim padem budete Au rozpoustet.

      Vymazat
    2. Dobry DEN chci se zeptat kolik dni alebo miesicu muže stat v amalganu zlato z pinu "takzvane v ortuti" s pozdravem seventyfri Paul

      Vymazat
    3. DD,
      neomezeně dlouho, je to slitina kovů.
      Mnoho zdaru.

      Vymazat
    4. Doru sobotu a vni piekny den dotaz"" kdesi sem čet jesly že pozlacene piny dat do kyseliny solne a potom Ortuti "" proč takto s pozdavem seventy fri Paul

      Vymazat
    5. Aby ste pozlacené pilný zbavil jinak těžko rozpustí zeleného činu

      Vymazat
  8. Zdravim,mam doma terracotove nadoby palene na nizkou teplotu okolo 800-900C ktere viditelne obsahuji velke mnozstvi zlatych supinek,jakym zpusobem se da zlato z palene kliny oddelit .
    Diky Blum

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlato je velmi kujné,1 gram dá folii cca 1 metr čverečný,z toho může byt šupinek,prostě spousty.Takže ty nádoby mohou mít moře šupinek,ale zlata málo,pokud je to ale zlato-může to byt cokoliv,ne vše je zlato.

      Vymazat
  9. Zdar Goldfingeři :-)
    jak tak pročítám diskuzi, jsem z toho více-méně daněk... :-D
    Mám materiál jako URS konektory, piny z TX konektorů a nějaké pozlacené dps.
    1. zbavení se pocínování - HCL nebo HNO3? HCL je lehce dostupné, ta dusičná také ale asi né velké množství
    2. Získání zlata - zatím nejméně problémový postup se mi jeví rtuť - i když mám ke rtuti velký respekt, je to sfiňa
    Bude fungovat máčet DPS a piny ve rtuti, nebo je nutné to zlato nějak jinak oddělit od nosného materiálu ?
    Která metoda je taková nejméně bolestivá?
    Co ta voda , kontaminuje se rtutí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslel jsem HCL do amalganu s RTUTI proč...?

      Vymazat
  10. Jak byste získali Au ze zlatého písku? Amalgamací? Kyanizací?...jinak?

    OdpovědětVymazat
  11. jak odstranim kyselinu solnu z amalganu vsechno zčernelo ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ved to černe je AU spracuj to !!!

      Vymazat
    2. dobrej den ako odstranim HCL z amalganu Paul

      Vymazat
  12. Zdravím,asi sem něco zkonil,máčel jsem pozlacené DPS ve rtuti,ale po vytažení jsou původně pozlacené plošky jakoby stříbrné,patrně je to rtuť,která zeagovala se zlatem a teď drží na DPS,to zlato je pod tou rtutí nebo by mohlo být ve zbytku rtuti.Neví někdo co s tím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dej par kovsku pinu do kys.solnej HCL a gdyš totam drži tak jeto stribro

      Vymazat
    2. HCL Kys solna...... rozpušti miedˇ - lepši po zhriati H2SO4 Kys syrová...rospušti stribro spozdravem73

      Vymazat
    3. To o tom konovi jste napsal dobre :) ... amalgamace se hodi na zlate supinky oddelene (rekneme z 95%) od dalsiho balastu ... napr. pokud mate URS piny po acidaci v HNO3 a ve filtratu je stale urcity podil nezlatych primesi. Je mylna predatava ze Hg rozpusti Au na DPS a potom stece dolu spolecne s rozpustenym zlatem. Rtut naopak ulpi na DPS a bude se postupne prosirat zlatem a potom i medi ... a dolu uz ji jinak nez odparenim (oddestilovanim) nebo rozpustenim kyselinou nedostanete. Pokud budete rozpoustet kyselinou tak Au bud zustane na DPS nebo spadne na dno nadoby v zavislosti na pouzite kyseline (HNO3 rozpusti i podkladovou med takze Au cekejte dole na dne nadoby a pokud HCl ktera pokud se nepletu med nerozpusti tak muze Au zustat na podkladove medi DPS) ... zaver volba spatne metody. Doporucuji (vzhledem k predpokladanemu velmi nizkemu obsahu Au na DPS) acidaci v HNO3 a nasledne filtrat rozpustit v lucavce. Pocitejte s tim ze bude zlobit cin (bila srazenina, jeji velky obsah ve filtratu po HNO3). Petr

      Vymazat
  13. čí by sa dala nahradiť ortuť aby som vyzrážal zlato z rotoku HCL?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobry den HCL GOLD nerospoušti... rozpoušti jen CU - to jest MIEDˇ

      Vymazat
  14. Zdravím borci,
    cituji z obecných bezpečnostních pravidel při práci se rtutí:
    "Navíc se rtuť za běžné teploty ve velké míře odpařuje."

    Víte někdo, za jak dlouhou dobu se vypaří (odpaří) kulička rtuti
    o velikosti hrášku ?

    děkuji,
    urputný

    OdpovědětVymazat
  15. Opět komár velbloudem :-) Ano výpary rtuťi jsou jedovaté ale ne tak jak popisujete. Říká Vám něco amalgamová blomba? Beztak jich pár každý máte :-) Z čeho si myslíte, že je taková blomba udělaná? Rtuť tak jak ji používají v Peru je nebezpečná protože jde o stovky tun ročně. Malá kulička je si lepší když ji nemáte na dosah ale když už se tak stane a nebude to opakovaně lze být v klidu...

    OdpovědětVymazat

Počet zobrazení stránky